Hoppa till sidans innehåll

Att börja tävla i friidrott


 

Friidrott är en individuell sport. Som förälder har man ett större ansvar och det krävs överlag en större delaktighet för att barnen ska kunna tävla i friidrott, jämfört med tex en lagsport. Till tävlingar krävs att man antingen samåker eller kör sina barn själva.

När man tävlar ska klubbens färger bäras. Klubben säljer tränings- och tävlingskläder. Ta kontakt med tränarna. 

På föreningens hemsida finns det rekomenderade tävlingar där man fösöker att ha en tränare på plats. Det är viktigt att man anmäler sig själv till de tävlingar som man tänkt delta på. Man anmäler sig till en tävling genom att skicka ett mail till tävlingsansvarig: This is a mailto link

Skriv namn, tävling och antal grenar i meddelandefältet.

Vid anmälan:
Ange namn, födelseår, grenar med åldersklass och även personbästa i
löpgrenar för seedning.

Ex.
Lisa Karlsson -12
F7 längd
F7 höjd
F7 60m (12,23)

När man väl anmält sig är det en del viktiga saker som man behöver tänka på före tävlingsdagen och på själva tävlingen.

 

Viktigt att tänka på före tävlingen

Det första som man behöver göra är att kolla PM, Startlista och Tidsprogram några dagar innan tävling. Det finns på arrangerande förenings hemsida. Då får man information om vilka tider som grenarna som era barn ska tävla i genomförs. Man får även information om hur många barn som är anmälda i den klassen och man får reda på vilka regler som gäller på just den tävlingen. 

Praktiska tips på tävlingsdagen

Man behöver vara på plats ca 1 timme före start av första gren. På större tävlingar är det avprickning i alla grenar och på mindre endast i löpgrenarna.
Avprickning innebär att man som aktiv behöver skriva sitt namn på en lista för bekräfta att man är på plats. Detta underlättar dessutom för arrangörerna när de ska fördela plats i heat och bestämma banor. Om man inte har prickat av sig innan utsatt tid (oftast 1 timme före start) får man inte delta på grenen!

Nästa steg är att hämta nummerlapp. Om det är en ledare först på plats är det vanligt att man tar alla nummerlappar och delar ut till de aktiva i föreningen men det händer att man får hämta sin egen nummerlapp. Vanligtvis står arrangerande förening innanför entrén och delar ut nummerlappar.

För att de aktiva ska kunna göra en så bra prestation som möjligt och för att det ska vara roligt med friidrott är det viktigt att man värmer upp ordentligt innan tävling och att man som förälder undviker stress i största möjliga mån.

Det brukar vara långa dagar och det finns oftast servering men det är inte förbjudet att ta med egen mat. Det finns lika många kylbagar på en tävling som aktiva.

Under vintern sker tävlingarna inomhus och temperaturen är alltid behaglig men under sommaren genomförs alla tävlingar utomhus oavsett väder. Det innebär att man kan behöva ha med både varma och torra kläder, regnkläder och paraply.

Det finns läktare på de flesta arenor men en del tar med egna stolar.

Finns det ledare från vår förening på plats under en tävling hjälper de givetvis till. Skulle det mot förmodan inte finnas aktiva ledare från Karlskoga FiF behöver man inte vara rädd att fråga, för generellt är friidrottsledare mycket hjälpsamma även om det inte är aktiva från ens egen förening.

Uppdaterad: 28 APR 2019 15:11 Skribent: Torbjörn Östin
Epost: Adressen Gömd

Visa sidan som:

Mobilanpassad

Normal

 

Värmlands Friidrott

 

Våra sponsorer

 

 

David

 

 

TryggoSaker

 

 

Postadress:
Karlskoga FIF - Friidrott
"SAKNAS använd This is a mailto link "
69125 Karlskoga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@karlskogafriidr...

Se all info